10 Ağustos 2008 Pazar

Alışmak Üzerine

Meşhur bir resim vardır, saçları kesilen gözü yaşlı bir çocuğun , o resmin üzerinde bir de yazı vardır ki alışmanın genel bir özetini geçer...Şöyle yazar o yazıda:

Çocukken ne kadar küçük şeyler için ağlardık
Bir tutam saç, bir oyuncak araba, bir bebek…
Şimdi büyüdük...
Çok büyük olaylar bile ağlatamıyor bizleri
Ölümler, iflaslar, ayrılıklar, savaşlar...
Şimdi daha mı güçlüyüz yoksa daha mı alışkın?
Hayatı öğrenmek
Alışmak mı acaba?

Alışmak.. Bir yere alışmak, bir şeye alışmak, bir kişiye alışmak… Alışmanın bin bir çeşidi yer alıyor hayatımızda. Bir yenilik karşısında bir süreç yaşanıyor buna alışma süreci deniyor. İşte işe başladı henüz alışma döneminde, bir yere gitti henüz alışma döneminde… Bu dönemler öyle dönemler ki öyle veya böyle hayatımızın akışında bu dönemlerden muhakkak geçiyoruz. Bu aralar en sık duyduğum şeylerden biri olduğu için alışma üzerine yazmak istedim. Askerlik görevimi yerine getiriyorum ve bunu Kıbrıs’ta yapıyorum. İnsan ilk duyduğunda Kıbrıs’ta askerlik tatil demektir gibi bir hisse kapılabiliyor. Tavsiyem kapılmayın. Kıbrıs’taki ilk bir haftam hep aynı soruya cevap vermekle geçti. “ Nasıl alıştın mı ?” Alıştım mı? Alışmamak gibi bir lüksümüz olmadığından haliyle alışmak durumunda ve hatta zorundasınızdır. Bu sadece burada böyle değil. Alışma dönemleri hep sancılıdır. Çoğunda da zaten alışmama lükstür, mecburen alışmak durumundasınızdır.

Alışmanın da kendi içinde türleri var. Birincisi adaptasyon anlamında alışmak ikincisi ise bir eylemi ya da herhangi bir şeyi sıradanlaştırmaktır. Örneğin günlük hayatımızın içinde yer alıp da artık her gün aynı şeyleri görmekten duymaktan yapmaktan ya da yaşamaktan dolayı alıştığımız şeyler vardır. Bunlarda beyin artık bir yerde otomatiğe bağlamıştır. Kıbrıs’ta bu noktada da bir farklılıkla karşılaştım ve bu biraz da hoşuma gitti. Biz trafiğin sağdan akmasına alışmışızdır mesela… Soldan giden bir trafik size ters gelecektir. Sanki bütün araçlar ters yola girmiş ve hepsi üzerinize geliyor gibidir. Soldan trafik Kıbrıs’ta alışmanız gereken önemli ve gündelik hayatın içinde olan bir şeydir. Neden hoşuma gitti? Sağdan trafiğe o kadar alışmışız ki sanki soldan gitmek imkânsızmış gibi düşünüyor insan. Oysa işte bakın gidiliyor. İnsan bir yerde hep aynı düşünmemesi gerektiğini fark ediyor. Yani en azından biraz zorlayınca böyle bir şey çıkarabiliriz. Bir de hayatta farklılıklara her zaman yer olmalı. Alışan insan belli bir zaman sonra üretmekten düşünmekten uzaklaşabiliyor. Zaten klişeleşmiş bir söz vardır. Herkes gibi düşünmemek, farklı düşünmek ya da daha moda bir tabirle farkındalık yaratmak… Aslında bu alışmamakla ilgilidir biraz da. Alışan insandan farklı şeyler çıkarmasını bekleyemezsiniz. Farklı şeyler için her anın her şeyin farkında olmalı.
Sonuç itibariyle alışmaya hem evet hem hayır… Adaptasyon anlamında alışmaya evet, sıradanlaştırmak anlamında alışmaya hayır… Seçin beğenin… Seçim sizindir…

1 comments:

~ outis ~ dedi ki...

okuyunca yazını pek bi duygulandım yaw.
İşte geldik gidiyoruz diyorum...
Şaka maka zaman ne kadarda çabuk geçiyor bugün birkez daha anladım. Daha dün çocuktuk ip atlar, top oynardık, büyüdük sorumluluk sahibi olmak zorundayız bir şekilde hayatla başa çıkabilmek için. şimdi yaşamak adına savrulup giderken bu yolda çocukluğu yeni baştan yaşayabilmek sorgusuz süalsizce bir kerecikte olsa.. yada bu karmaşada içimizdeki çocuğu öldürmemeyi başarabilmek.
çevreye alışmak biryandan, diğer bi taraftan sıradanlaşmamak en öenmlisi. söylemesi bile zor uygulaması daha bi zor diyorum. veeeeeeeeeee bu yazıya daha da başka bişe denmezz süper yazmışın sayın uyar:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

14 şubat 1994 unesco kültür mirası 2 ağustos sertab erener konseri 22 nisan 22 nisan dünya günü 23 nisan 4440375 Adam Faver adsl adsl hızı ağaç akademik spam Alfred Chandler alışkanlık alışmak amazon kindle amos koyu anıtur arastacılar ashab-ı kehf askerlik aslolan aşktır aşk avanos avanos restoran Avea avea sesli imza ayşe arman azim aziz basil aziz george aziz onuphrius aziz theodere back up balık balkonda düşen pc bayat ekmek bayat ekmek satışı bencillik beyazıt kulesi beyazıt kulesinde hava tahmini beyazıt yangın kulesi biopro bir varmışım bir yokmuşum blackberry blackberry hediye uygulamalar blackberry kesintisi blog blogger bloggerda yeni görünümler bolu böyle korunamazsınız bu böyle cehennem cemiz topuzlu cennet charles handy çarıklı kilise çiçek sepeti çiçek sepeti mail adresi çiçek teslimatı çin çin malı çocukluk Deneyimler dinamik görünüm doğum günü Dustin Hoffman duvar dünya günü e-ink earthday ekmek satışı elektronik kitap okuyucu elmalı kilise engel eski çarşı Eskişehir etki alanı bloggerda olan websiteleri FCT fenerbahçe fikriniz çöpe gitmesin filler ve pireler fotoğraf gemiler GeziNotları girşimcilik google analytics gölcük gölcük milli parkı gördüklerim göreme açıkhava müzesi gül şurubu günlüklü güvercinlik vadisi güzel atlar diyarı harbiye açık hava hatıra hayal hayat ekspres Haydarpaşa haydarpaşa garında yangın haydarpaşa tren istasyonu Henri Charriere herşeyden biraz heryöne sınırsız tarife hizmet kalitesi HP hürriyet pazar ikimiz bir fidanın ikinci abdülhamit inovasyon iphone iphone 3G iphone satışı iphone turkcell iphone uygulamaları istanbul iş dünyası John McConnell kabak kapadokya kapadokya şarabı kaputaş karşı mahalle keder kelebek kelebekler vadisi kıbrıs kıbrıs günleri kızıl çukur kızıl vadi kızıl vadide gün batımı Kişisel kişisel blog kitap kitap basımı kod konseri koparılan çiçekler kopya ürün kral konserleri LAP LAMBERT Academic Publishing mersin mutluluk müşteri memnuniyeti nankör kedi narlıkuyu nehir netbook nostalji o tabak bitecek klibi okuduklarım Olasılıksız ortakent OrtayaKarışık ovabükü panaroma papillon para pazar pdf peribacaları profilo Rastladıklarım ReklamArası reklamlar rengarenk RIM RIMden Hediye sadakat safran safran çiçeğinin faydaları safranbolu Sakarya Ekspresi satış danışmanı seben sertab erener sesli imza sevgililer günü sevilla sevinç seyahat sınırsız tarife solan güller sony reader Steve McQueen strateji şeker bayramı tanıtım tatil TEB TEB Akıl fikir yarışması teknoasistan teknoloji teknosa teknosa deneyimi tokalı kilise tren Tren Saatleri ttnet turasan turasan şarapları turk telekom Turkcell türban türk telekom Türk'ün zekası uçhisar uçhisar kalesi ulusoy turizm unutmak üç güzeller peribacaları ürgüp Vodafone vodafone sesli imza websitem neden görüntülenemiyor wordpresse google analytics kodu nasıl konur yağmur yapı yazım yanlışları yedi uyuyanlar yemeniciler arastası yılanlı kilise yüksek lisans tezi zaman zeus tapınağı zor kadın
 
Copyright 2009 HeRşEyDeN BiRaZ. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan