Kapadokya'ya yaptığımız gezinin ikinci gününde öğle yemeğinden sonraki durağımız Göreme Açıkhava Müzesiydi. Göreme ortalama altı yedi bin nüfuslu şirin küçük bir yerleşim yeri. Bu bölgenin bir diğer özelliği ise Kapadokya bölgesinde "kaya otel"in en çok olduğu yer olması. Kaya oteller, son derece butik, az sayıda odaya sahip. Orijinal bir ortama sahip olması sebebi ile odukça yoğun ilgi görüyor ve bu otellerde boş yer bulmak neredeyse imkansız.
Göreme açıkhava müzesi Göreme Vadisi içinde yer alan bölgenin en büyük açıkhava müzesi. Göreme Açık Hava müzesinde bölgenin en önemli kiliseleri yer alıyor. Bu kiliseler Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise, Elmalı Kilise ve müzenin biraz dışında Tokalı Kilise.
Kapadokya'da dini eğitimi başlatmış kişi olarak bilinen Aziz Basil'in de burada bir şapeli var. Aziz Basil, Kayseri'de eğitim almış, sonrasında Kapadokya'ya dönerek burada Hristiyanlık eğitimini başlatmış.
Kliselerde kök boyası ile yapılmış, orijinalliğini günümüze kadar korumuş onlarca fresko var. Son derece ilgi çeken bu freskolarda Hristiyanlığın bir nevi tarihi resmedilmiş. Aziz George ve Theodere ilk hristiyanlardan ve Hristiyanlık düşmanlarına karşı savaşmışlar. Bu sebeple Theoder e freskolarda genellikle at üzerinde resmedilmiş.
Çarıklı Kilise, İsa'nın bir freskoda ayağında çarıklı olduğu halde resmedilmesi sebebi ile bu ismi almış. Çarıklı Kilise'nin bölgedeki diğer kiliselerden farklı olarak İsa'nın çarmıha gidişi ve çarmıhtan alınışı freskolarını barındırmasıdır. Bunun yanısıra, isa'nın doğumu, üç müneccimin tapınması, vaftiz, İsa'nın bir mucize olarak Lazarus'u diriltmesi, Kudüs'e Giriş ve İsa'nın göğe yükselmesi gibi sahneler resmedilmiştir.
Yılanlı Kilise ismi ise aslında gerçek adı Aziz Onuphrius olmasına rağmen freskolarda yer alan yılan motiflerinden gelmektedir. Azize Onuphtrisu çok güzel bir kadınken erkeklerin sürekli kendisini rahatsız etmesinden bıkmış ve Tanrı'ya yalvararak erkek olmuştur. Bu mucizenin bir göstergesi olarak da belden üstü erkek bedenine dönüşmüştür ve kilisede de bu şekilde resmedilmiştir.
Yılanlı Kilise'deki bir diğer önemli fresko ise Helena ve Constantin freskoları. Bu fresko, Roma'nın Hristiyanlığı kabul etmesini gösteriyor. Helena'nın elindeki haçın Kudüsten geldiğine inanılıyor.
Göreme Açıkhava müzesi daha yeniye kadar gerekli ilgiyi görmemiş, bu sebeple de burada yer alan eserler günümüze çok daha iyi vaziyette çıkmaktan maalesef mahrum kalmışlar.
Açıkhava müzesinden çıkıp otobüslere doğru giderken Tokalı Kilise önünden geçtik. Rehberimizi Tokalı Kilise hakkında kısa bir bilgi verirken isminin de nereden geldiğini öğrendik. Kilise içinde iki tane altından yapılmış toka süslermiş duvarları ancak bu altın tokalar çalınmış. Sonrasında da onların yerine temsili tokalar konulmuş. Bu sebeple buranın adı da Tokalı Kilise olarak kalmış.
0 comments:
Yorum Gönder