2 Mayıs 2010 Pazar

Kapadokya ( Güzel Atlar Diyarı) - 2.Gün


Kapadokya gezimizin 2. gününe otele akşama doğru gideceğimizi öğrenerek başlamıştık. İlk durağımız olan Ağzıkarahan Kervansarayı'nı da kaçırdıktan sonra (bkz. bir önceki yazı) artık ilk durağımız Güvercinlik Vadisi'ydi. Güvercinlik Vadisi, Kapadokya denince akla ilk gelen fotoğraflara vesile olan yerlerden biri. Burası kayalara oyulmuş güvercinlikleri ile bilinen bir vadi. Tüf taşının kolay şekle giren yapısı sayesinde gezimiz boyunca her taşın oyulmuş olduğuna şahit olacaktık.










Kapadokya'da pek çok yerde güvercinlikleri görebilirsiniz. Halkın zamanında güvercin beslemesindeki en önemli sebep, güvercin gübresinin son derece kıymetli bir gübre olması.
Güvercinlik Vadisi'ndeki 10 dakikalık fotoğraf molasından sonra yolumuza devam ettik. Bir sonraki durağımız Kapadokya'nın en yüksek yerleşim yeri Uçhisar Kalesi. Uçhisar Kalesi, 1200 metreyi aşan rakımı ile bölgeye son derece hakim bir tepeye yapılmış. Tabi ki taşların oyulması ile oluşturulmuş bir kale.












Uçhisar Kalesi'nin zirvesi bölgenin panaromik olarak izlenebileceği en güzel yer. Eşsiz bir manzaraya sahip olan kale bu sebepten ötürü çok yoğun bir turist akımına uğruyor. Turistlerin en sevdiği yer bu civarda Uçhisar Kalesi.
Yakın zamanlara kadar halk kalede ve eteklerinde yaşarken süregelen erozyondan ötürü buralar zamanla terkedilmiş, sadece tursitlere hatıra eşya satan esnaflara evsahipliği yapmaktadır.

Ürgüp Ortahisar ve Uçhisar gibi kalelerin arasında uzun tüneller olduğu söylenmekte ancak bu tüneller bazı noktalarda çöktüğünden esrarını korumaktadır. Zirveye çıktığımızda turistlerin buraya neden hayran olduğunu anladık. Manzarayı tarif etmek mümkün olmamakla birlikte herkes fotoğraf makinesine asılmış, bu güzel manzaradan bir hatıra götürmek istiyordu yanında.




Buradan baktığınızda bütün bir bölge ayaklarınız altında kalıyordu. Bulutların yere vuran gölgesini bile görebiliyordunuz. Burada kaleyi gezdiktan sonra yolumuza devam ettik. Buradan sonraki durağımız Kızıl Vadi.. Kızıl Vadi, ismini bol demir oksitli toprağından alıyor. Toprakta renklerin dansını izleyebiliyorsunuz. Toprakta hakim renk kızıl olmakla birlikte yer yer pembe, yeşil gibi renkte toprakları da görebiliyorsunuz. Kızıl Vadi içinde 3.5- 4 kilometrelik yürüyüş parkurları var. Bazı küçük turist grupları burada trekking yapabiliyormuş.

Burada da bir fotoğraf molası verdikten sonra Avanos'a doğru yol aldık. Avanos, içinden geçen Kızılırmak'ın getirdiği bol alüvyonlu toprağı kullanarak yaptığı dünyaca ünlü çömlekleri ile meşhur. Uçhisar'a oranla daha ılıman bir iklime sahip Avanos da halkın büyük bir çoğunluğu çömlekçilik ile uğraşıyor. 9-10 yaşında çömlek ustalarının yanında çıraklığa başlamış çocukları görüyorsunuz. Çömlek bir yerde halkın yaşamından bir parça olmuş.

Avanos'ta bir öğle yemeği paydosu vererek yorucu geçen günde kısa bir dinlenme fırsatı buluyoruz. Avanos restoranda yediğimiz yemek maalesef bizleri pek tatmin etmiyor. Açık büfe şeklinde verilen hizmetten sebep yemeklerin pek çoğu soğuk ve de maalesef lezzetsiz.. Artık gördüğümüz yerlerin lezzeti ile idare ediyoruz.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

14 şubat 1994 unesco kültür mirası 2 ağustos sertab erener konseri 22 nisan 22 nisan dünya günü 23 nisan 4440375 Adam Faver adsl adsl hızı ağaç akademik spam Alfred Chandler alışkanlık alışmak amazon kindle amos koyu anıtur arastacılar ashab-ı kehf askerlik aslolan aşktır aşk avanos avanos restoran Avea avea sesli imza ayşe arman azim aziz basil aziz george aziz onuphrius aziz theodere back up balık balkonda düşen pc bayat ekmek bayat ekmek satışı bencillik beyazıt kulesi beyazıt kulesinde hava tahmini beyazıt yangın kulesi biopro bir varmışım bir yokmuşum blackberry blackberry hediye uygulamalar blackberry kesintisi blog blogger bloggerda yeni görünümler bolu böyle korunamazsınız bu böyle cehennem cemiz topuzlu cennet charles handy çarıklı kilise çiçek sepeti çiçek sepeti mail adresi çiçek teslimatı çin çin malı çocukluk Deneyimler dinamik görünüm doğum günü Dustin Hoffman duvar dünya günü e-ink earthday ekmek satışı elektronik kitap okuyucu elmalı kilise engel eski çarşı Eskişehir etki alanı bloggerda olan websiteleri FCT fenerbahçe fikriniz çöpe gitmesin filler ve pireler fotoğraf gemiler GeziNotları girşimcilik google analytics gölcük gölcük milli parkı gördüklerim göreme açıkhava müzesi gül şurubu günlüklü güvercinlik vadisi güzel atlar diyarı harbiye açık hava hatıra hayal hayat ekspres Haydarpaşa haydarpaşa garında yangın haydarpaşa tren istasyonu Henri Charriere herşeyden biraz heryöne sınırsız tarife hizmet kalitesi HP hürriyet pazar ikimiz bir fidanın ikinci abdülhamit inovasyon iphone iphone 3G iphone satışı iphone turkcell iphone uygulamaları istanbul iş dünyası John McConnell kabak kapadokya kapadokya şarabı kaputaş karşı mahalle keder kelebek kelebekler vadisi kıbrıs kıbrıs günleri kızıl çukur kızıl vadi kızıl vadide gün batımı Kişisel kişisel blog kitap kitap basımı kod konseri koparılan çiçekler kopya ürün kral konserleri LAP LAMBERT Academic Publishing mersin mutluluk müşteri memnuniyeti nankör kedi narlıkuyu nehir netbook nostalji o tabak bitecek klibi okuduklarım Olasılıksız ortakent OrtayaKarışık ovabükü panaroma papillon para pazar pdf peribacaları profilo Rastladıklarım ReklamArası reklamlar rengarenk RIM RIMden Hediye sadakat safran safran çiçeğinin faydaları safranbolu Sakarya Ekspresi satış danışmanı seben sertab erener sesli imza sevgililer günü sevilla sevinç seyahat sınırsız tarife solan güller sony reader Steve McQueen strateji şeker bayramı tanıtım tatil TEB TEB Akıl fikir yarışması teknoasistan teknoloji teknosa teknosa deneyimi tokalı kilise tren Tren Saatleri ttnet turasan turasan şarapları turk telekom Turkcell türban türk telekom Türk'ün zekası uçhisar uçhisar kalesi ulusoy turizm unutmak üç güzeller peribacaları ürgüp Vodafone vodafone sesli imza websitem neden görüntülenemiyor wordpresse google analytics kodu nasıl konur yağmur yapı yazım yanlışları yedi uyuyanlar yemeniciler arastası yılanlı kilise yüksek lisans tezi zaman zeus tapınağı zor kadın
 
Copyright 2009 HeRşEyDeN BiRaZ. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan